Sclintitoarea supranumită ‘panaceul hemoragiilor’

Sclintitoarea supranumită ‘panaceul hemoragiilor’

Sclintitoarea, Potentilla recta/reptans se mai numește în tradiția populară română găinuță, iarba-scrântitului, palma voinicului, cinci degete, cât alte variate denumiri regionale.

Planta este utilizată în terapiile laice din popor cu precădere pentru mâinile sau picioare scrântite, aplicandu-se zdrobită partea  aeriană direct pe locul respectiv sau compresă făcută din rădăcina de plantă măcinată și încălzită în grăsime de porc, apoi aplicată înfășurat pe zona scrântită.

Cu toate că denumirea laică vine tocmai de la rolul cel mai des în utilizarea externă a plantei, totuși în remediile naturiste rolul ei nu este de neglijat.

Decoctul din plantă are un mare rol în dezinfectarea rănilor, blocând dezvoltarea bacteriilor , a virusurilor și ciupercilor, însă și în oprirea hemoragiilor datorită substanțelor active din conținutul ei, mai ales a vitaminei K.

O baie frecventă a picioarelor sensibile pe care se dezvoltă adesea negi, bătături sau diverse infecții și inflamații, chiar ulcere varicoase, folosind decoct din rădăcina acestei plante cu 12 lingurițe adăugate la 3 litri de apă poate preveni , cât și vindeca aceste dezechilibre. Se poate combina foarte bine în proporții egale cu rostopască și gălbenele. La fel și mâinile sensibile.

La fel de bine se poate utiliza decoctul pentru spălături bucale în cazul apariției aftelor, fără a se înghiți.Gargara efectuată de 3-4 ori pe zi ajută extraordinar în inflamatiile bucale și ale gingiilor, dar si durerile dentare.

Rădăcina de Sclintitoare mărunțită la o râșniță de cafea și amestecată apoi cu puțină apă caldă, se amestecă până se transformă într-o pastă și se poate aplica pe furuncule. Eventual, se poate combina cu câteva picături de tincture preparate din rădăcina plantei.

Pentru durerile reumatismale rădăcina făcută pulbere se încălzește în untură de porc în proporție de 1 /3 cât să se topească grăsimea. Se toarnă într-un recipient din sticlă închis la culoare și se aplică dimineața și seară pe locurile dureroase. Se poate amesteca foarte bine și cu puțin ulei macerat din sunătoare, cât și câte 2-3 picături de ulei esențial de wintergreen la 10 gr de unguient preparat.

Intern se consumă  câte 3 căni de ceai pe zi înainte de mesele principale, fiind foarte eficient pentru stimularea imunității măcar o cură de 7 zile. În cazul unor afecțiuni acest ceai cu 1 linguriță de rădăcina la 250ml de apă se poate consuma pentru afecțiuni ale ficatului, boli intestinale, hemoragii interne și uterine, rheumatism. În cazul hemoragiilor uterine sau a unui ciclu prea abundent în combinație cu Traista Ciobanului ajută mult.

În tradițiile laice alcoolul macerat cu Sclintitoare și Tătăneasa , cât și vinul fiert cu rădăcinile acestor plante contituiau un medicament natural pentru întărirea sângelui.

Masajul Terapeutic al degetelor mari de la picioare și deasupra labei piciorului în combinația cu comprese sau cataplasme din această plantă poate ajuta în remedierea hemoragiilor lunare prea intense și a durerilor mestruale.

Contraindicațiile privind utilizarea în orice mod se referă la femeile însărcinate și cele care alăptează, cât și acelora care au boli foarte grave și dacă medicul curant interzice din diferite motive, printre care și cel legat de coagularea sângelui.

Fiți Binecuvântați!

Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc!

Va îmbrățișez cu multă iubire,

Camelia

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s